Faste emner – 2023

Papir 2 – Glæde

Glæde er en relativ størrelse. Det er den følelse vi får når vi fx ser på noget vi godt kan lide, eller på anden måde oplever noget behageligt eller tilfredsstillende. Lige netop derfor er det også uhyre vanskeligt at redegøre for følelsen glæde. Det er en slags lystfølelse, der er fremkaldt af belønnelsesstoffer i hjernen.
Selve følelsen varierer fra person til person. Nogle begynder at græde, mens andre begynder at grine, dette afhænger også af graden.

Ovenstående definition af glæde er taget fra Wikipedia.


Papir 4 – Vand

Vand er en kemisk forbindelse, der er flydende ved stuetemperatur og under standardtryk. Det har den kemiske formel H2O, hvilket betyder, at ét vandmolekyle er sammensat af to hydrogenatomer og ét oxygenatom. Vand findes næsten overalt på Jorden og er nødvendigt for alle kendte livsformer. Ca. 70% af Jordens overflade er dækket af vand. Vand i fast form kaldes is og vand i gasform kaldes (vand)damp.

Kemikere omtaler ofte i spøg vand som dihydrogen monoxid eller DHMO, der er det systematiske navn for dette molekyle i det kemiske fagsprog. Det sker især i parodier på kemisk forskning, som kræver denne “dødelige kemiske forbindelse” forbudt. Et accepteret og brugt IUPAC-navn er oxidane, men det bruges sjældent andre steder

Ovenstående definition af vand er taget fra Wikipedia.